Vloerisolatie

Vloerisolatie

Het isoleren van een vloer is erg belangrijk wanneer je energie wilt besparen. Het zorgt er namelijk voor dat er minder kou vanaf de grond de woning in wordt getrokken. Waar moet je op letten bij een goede vloerisolatie?

Vloerisolatie aanbrengen

Het aanbrengen van isolatiemateriaal tegen de vlonderzijde van de vloer is voor de meeste huizen wel geschikt. Het zorgt daarnaast voor een goede isolatie. Op de bodem van de kruipruimte komt dan een damp-remmende folie van kunststof. Dit kunststof is bij voorkeur PE, want PVC bevat vaak schadelijke stoffen. Dit voorkomt tevens dat het isolatiemateriaal vochtig wordt.

Voor kruipruimtes waarin af en toe een laag water staat, is er luchtkussenfolie (zogeheten Mioteen KR4) dat kan drijven;. Ook een laag piepschuimchips (EPS) kan dan uitkomst bieden.

Kruipruimte

Een belangrijke voorwaarde om de onderkant van de vloer te isoleren, is dat je een kruipruimte onder je huis hebt. Dit moet minstens 35 centimeter hoog zijn. Wanneer er sprake is van houten vloerbalken, moet dit gemeten worden vanaf de onderkant van de balken. Wanneer de ruimte minder hoog is dan 35 centimeter, dan is isoleren vaak wel mogelijk, maar is het in veel gevallen beter om dit door een professioneel isolatiebedrijf te laten doen. De kamer moet dan wel worden ontruimd, en vloerbedekking, zeil of een houten vloer moet worden verwijderd.

Wanneer er geen kruipruimte is, of wanneer de kruipruimte minder dan 35 centimeter diep is, dan kan een vloerisolatie aan de onderkant van de vloer nog wel, maar dit is wel een lastigere klus. Ook dit kun je beter door een professioneel laten doen.

De vloer ophogen

Als er geen kruipruimte is blijven er twee varianten van vloerisolatie over. Allereerst kunt je boven op de bestaande (houten of betonnen) vloer een nieuwe geïsoleerde vloer laten leggen. Dat is een ingrijpende en kostbare klus, die de vloer verhoogt met minstens acht centimeter. Dit betekent dat ook de deuren ingekort moeten worden. Ook kan er een mogelijk hoogteverschil plaatsvinden. Het plaatsen van een nieuwe geïsoleerde vloer plaatsen bovenop de bestaande vloer is werk voor specialisten of zeer ervaren doe-het-zelvers.

De vloer vervangen om te isoleren

Een andere manier om de vloer te isoleren is door de bestaande vloer te verwijderen en vervangen voor een nieuwe betonnen vloer. Hier zit dan meteen isolatiemateriaal in. Deze klus is erg ingrijpend, en kost je ook aardig wat geld. Ook dit kan een gespecialiseerd bedrijf voor je doen.