Isolatie van naden en kieren

Isolatie van naden en kieren

Goede isolatie vermindert uw energieverbruik doordat er minder warmte verloren gaat. Dat is beter voor het milieu en uw portemonnee. Het dichten van kieren voorkomt ook tocht. Bewoners neigen bij tocht vaak de verwarming hoger te zetten; Dat helpt niet echt maar verhoogt wel de stookkosten en de milieubelasting.

Tientallen euro's minder stookkosten

Het dichtmaken van naden en kieren kan een gemiddelde woning een energiebesparing opleveren van 80 m3 gas (dat is € 45 per jaar, prijspeil 2011).

De milieubelasting van de materialen waarmee u naden en kieren kunt dichtmaken, is klein vergeleken met de milieuwinst door de energiebesparing die ontstaat door het dichten. Voor de kosten hoeft u het niet te laten: Naden en kieren dichtmaken kost weinig en u verdient de kosten snel terug via de lagere energierekening.

Let op ventilatie

Heb je een goed geïsoleerd huis waarvan naden en kieren dicht zijn? Besteed dan aandacht aan voldoende ventilatie, en lucht je woning regelmatig. Anders hopen vocht en andere stoffen in de lucht op tot concentraties die schadelijk zijn voor je gezondheid.

Tips bij uitvoering

Kieren voorkomen is beter dan achteraf dichten. Zorgvuldig en nauwkeurig werken voorkomt dat kieren ontstaan. Kijk of prefab-producten inclusief afdichtingen en schone en droge voegen voor uw klus geschikt zijn. Verklein grote voegen of kieren eerst. Breng daarna pas het afdichtingsmateriaal aan. Let bij het aanbrengen van een kit op dat het materiaal waarop u het aanbrengt droog en schoon is.

Voorkom huidirritaties: laat de kit volledig uitharden voordat u het aanraakt. Dat geldt zeker voor siliconenkit en PUR-schuim. Volledig uitgeharde kitten en PUR-schuim zijn niet schadelijk voor uw huid of gezondheid

Draag bij het verwerken van glas- en steenwol handschoenen en lange mouwen; gebruik zo nodig een stofkapje. De vezels kunnen irritatie veroorzaken. Kijk altijd op de verpakking van afdichtingsproducten voor informatie over mogelijke schadelijke gezondheidseffecten en voorzorgsmaatregelen.

Kies zo mogelijk voor natuurlijke materialen (kokos, sisal, vlas en vilt). Deze zijn milieuvriendelijk omdat ze zijn gemaakt uit vernieuwbare grondstoffen en weinig bewerkingen hebben ondergaan.

Bron: Milieucentraal