Glasisolatie

Glasisolatie

Glasisolatie is in veel woningen belangrijk. Er kan veel kou vanuit de ramen komen en hierdoor moet je meer stoken. Wat kun je doen aan glasisolatie?

Wat is glasisolatie?

Onder isolerend glas verstaan we alle soorten glas die beter isoleren dan enkel glas. Isolerend glas bestaat uit twee, soms drie, glasplaten met daartussen een ruimte, de zogeheten spouw. Tegenwoordig wordt in plaats van gewoon dubbel glas vaak glas gebruikt met dubbel of drievoudig hoog-rendementglas (HR++ en HR+++).

Alle soorten isolerend glas op een rij

  • Gewoon dubbel glas
  • HR
  • HR+ glas
  • HR++ glas
  • HR+++ glas (drievoudig glas)
  • Voorzetramen
  • Monumentenglas
  • Isolatie beter door argon en coating

In de spouw tussen de glasplaten van gewoon dubbel glas zit droge lucht. Tussen de glasplaten van HR++ en HR+++ (en het meeste HR+) glas zit een edelgas, meestal argon. Edelgassen isoleren beter dan droge lucht. Aan de binnenzijde van alle HR-glassoorten zit ook een coating, die de isolatie nog meer verbetert. De coating weerkaatst namelijk warmte;  en laat zonlicht grotendeels door. Welk soort glas een venster is (HR, HR+ of HR++ ), staat vermeld tussen de glasplaten in. Als je twijfelt of het glas een warmte-reflecterende coating heeft, kun je dat met een aansteker controleren: Houd (in huis) op tien centimeter van het dubbel glas een brandende aansteker. Kijk naar buiten, je ziet dan vier vlammetjes reflecteren. Als er een coating op het glas zit, heeft de tweede of derde vlam een afwijkende kleur. Dit is meestal blauw of roze.

De isolatiewaarde kiezen

Hoe goed glas isoleert, hangt af van de zogeheten U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolerende werking. HR+++ glas is uit oogpunt van energiebesparing de beste keuze. Maar vanwege de hoge kosten wordt het alleen gebruikt voor woningen waarin de hoogste energiebesparing wordt nagestreefd. HR++ glas biedt bijna net zo'n hoge energiebesparing, maar tegen lagere kosten. HR++ wordt dan ook het meest gebruikt.

Denk ook aan uw kozijn

Ook kozijnen hebben een U-waarde, aangezien via het kozijn warmte verloren kan gaan. Houten of kunststof kozijnen hebben een lagere U-waarde dan kozijnen van aluminium: ze isoleren dus beter. Moderne aluminium kozijnen met een zogeheten thermische onderbreking kunnen echter dezelfde U-waarde halen als houten of kunststofkozijnen.

Voorzetraam of Zweedse methode

Een andere mogelijkheid voor bestaande kozijnen is een voorzetraam. Hiermee wordt op een eenvoudige manier 'dubbel glas' gemaakt van bestaand enkel glas. Het voorzetraam wordt aan de binnen- of buitenzijde tegen een bestaand houten raam of in een stalen kozijn geplaatst, zodat een isolerende luchtlaag (luchtspouw) tussen de glasplaten ontstaat. Voorzetramen zijn ook verkrijgbaar met warmte-reflecterende coating. Nog een optie is de Zweedse methode: ter plekke maakt het glasbedrijf dan dubbelglas. Met speciale apparatuur wordt 4 mm dik enkelglas (met warmtereflecterende coating) vastgekit aan de binnenkant van de bestaande ruit; een stalen afstandhouder zorgt voor 15 mm luchtspouw. Bestaand enkel glas verandert zo in dubbelglas dat een isolatiewaarde heeft die overeenkomt met HR glas of HR+ glas. Er is in Nederland een bedrijf dat deze techniek gebruikt.

Klik om tekst toe te voegen