Bodemisolatie

Bodemisolatie

Een goede manier om de onderzijde van het huis te isoleren is bodemisolatie. Milieu Centraal adviseert deze isolatiemethode alleen als er geen andere mogelijkheden zijn voor vloerisolatie. Bodemisolatie levert namelijk minder energiebesparing op dan de andere vormen van vloerisolatie, zelfs bij een hoge isolatiewaarde. De verbetering van het comfort in huis is minder. Alleen als je moet kiezen tussen geen isolatie of bodemisolatie, dan is bodemisolatie beter.

Uitvoering van bodemisolatie

Bij bodemisolatie laat u isolatiemateriaal (bijvoorbeeld EPS-parels (piepschuimbolletjes), EPS-chips of schuimbeton) in de kruipruimte spuiten. Dat gebeurt met een slang via een (tijdelijk) gat in de gevel, of via het kruipluik. Onder een betonnen vloer (*)is hiervoor een kruipruimte nodig van minstens 20 cm; onder een betonnen vloer(*) 25 cm. Staat twee keer ‘betonnen vloer’. Welke is de goede? Onder een houten vloer moet minimaal 10 cm ruimte onder de balken overblijven voor voldoende ventilatie om houtrot te voorkomen.

Andere methoden zijn het plaatsen van zogeheten bodemhygrolatie (voorgevormde zakken of 'matrassen' met EPS-parels), of een dikke laag schelpen. Voor beiden is minimaal 40 cm kruipruimte nodig. Met schelpen kunt u vochtproblemen in de kruipruimte te lijf gaan; voor energiebesparing is echter  aanvullende vloerisolatie nodig.

Leiding

Bodemisolatie is alleen mogelijk als er géén leidingen door de kruipruimte lopen die bereikbaar moeten blijven. Lopen er gasbuizen door de kruipruimte, dan moet daar een (veiligheids)mantel omheen zitten.

Bodemwerk is specialistenwerk

Bodemisolatie is altijd een specialistische klus, neem dus een isolatiebedrijf in de arm. Een van de zaken waar het bedrijf op moet letten, is dat de ventilatie van de kruipruimte op orde blijft.

Bron: Milieucentraal